Chronische Hyperventilatie Behandeling

De chronische hyperventilatie behandeling bestaat uit vier stappen

De chronische hyperventilatie behandeling en genezing van de vervelende klachten bestaan uit vier onderdelen. Het verhelpen van de verkeerde ademhaling kan met behulp van de O2H-Methode, maar de kans op een blijvend effect wordt groter met het aanpakken van eventuele aanleidingen tot chronische hyperventilatie. Het aanpakken van stress, bewegen en voeding staan allemaal in samenhang met chronische hyperventilatie! Scroll naar beneden voor meer informatie of kijk direct op de O2H-Methode pagina voor meer informatie!

1. Blijf bewegen
Zorg ervoor dat je elke dag beweegt of matig sport, al is het maar een wandeling in de buurt of een fietstocht.
2. Eet gezond
Een gezond voedingspatroon met de juiste voedingsstoffen kan bijdragen aan afnamen van chronische hyperventilatie.
3. Vind mentale rust
Pak mentale problemen aan om innerlijke rust te vinden en zodoende chronische hyperventilatie te verhelpen.
4. Doe de O2H-Methode
Genezen van chronische hyperventilatie kan met behulp van ademhalingsoefeningen binnen de O2H-Methode.

1. Bewegen & Sporten

Het ademhalingsproces versnelt wanneer iemand intensiever wordt door bijvoorbeeld te bewegen of te gaan sporten. Bij elke vorm van inspanning heeft het lichaam namelijk meer zuurstof nodig en kan hierdoor sneller, dieper en zwaarder ademhalen. Dit is een natuurlijk proces wat bij iedereen hetzelfde is. Bij chronische hyperventilatie gebeurd eigenlijk hetzelfde omdat je lichaam via stresshormonen zich klaar maakt voor intensieve reacties. Daarom lijkt het voordehand liggend dat bewegen en sporten niet goed is wanneer je lijdt aan chronische hyperventilatie. Echter is anders waar! Chronische hyperventilatie behandelen is mogelijk door juist meer te bewegen en te sporten.

Durf te bewegen en sporten

Wanneer je gaat bewegen en sporten gaat de hartslag en de ademhaling omhoog, wat ook gebeurd bij een hyperventilatie aanval. Vooral wanneer je bezig bent met sporten en erna tot rust wilt komen moet je ademhaling even de tijd hebben om te normaliseren. Bij mensen die klachten hebben van (chronische) hyperventilatie is dit vaak een moment wat angst veroorzaakt voor de hyperventilatie aanval. Laat angst nou net een trigger zijn voor een hyperventilatie aanval. Probeer deze angst de baas te zijn en doe een sport waar jij je goed bij voelt. Angst creëren om te bewegen en te sporten is nergens voor nodig en maakt het alleen maar erger. Probeer op rustmomenten na het bewegen en sporten de ademhaling rustig te laten verlopen via ademhalingsoefeningen indien je angst voelt opkomen en ga niet gelijk te hard van stapel met sporten! Deze ademhalingsoefeningen zijn allemaal terug te vinden in de O2H-Methode.

Herstel van het brein

Angsten, paniek en stress zijn grote boosdoeners voor de hersenen bij chronische hyperventilatie. Zoals eerder aangegeven kan angst tijdens en na het bewegen een sporten een grote hindernis zijn om überhaupt wat te gaan doen. Toch heeft bewegen en sporten een onvoorstelbaar positief effect op de hersenen! Serotonine en dopamine zijn neurotransmitters en regelen de communicatie tussen zenuwcellen. Daarnaast zorgen deze stoffen voor geluk, motivatie en blijheid, alles wat je kan gebruiken tegen angst, paniek en stress. Wanneer iemand sport komen serotonine en dopamine vrij! Om het nog mooier te maken, sporten voert het stresshormoon cortisol af. Na een sessie goed bewegen of sporten zal je dus merken dat je veel meer ontspannen, gelukkiger en fitter bent.

Naast het aanmaken van positieve stoffen binnen het brein zorgt bewegen en sporten ervoor dat de hersenen in een gezonde toestand verkeren om zodoende optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je sport pompt het hart meer bloed door het lichaam, waardoor ruimte voor zuurstof overblijft in de hersenen. De verhoogde zuurstoftoevoer naar de hersenen zorgt voor een betere mentale gesteldheid en zorgt voor aanmaak van nieuwe verbindingen binnen de hersenen.

Verbetering gezondheid

Het is een algemeen bekend dat sporten goed is voor je gezondheid en dat geldt ook wanneer je last hebt van chronische hyperventilatie. Wanneer je te maken hebt met chronische hyperventilatie kan dit ten koste gaan van je fysieke gesteldheid. De ene komt aan van stress en de ander valt juist weer af. Het kan ook zijn dat je door de angst voor hyperventilatie amper nog naar buiten komt. Bewegen en sporten is vooral ten tijden van chronische hyperventilatie een gezonde bezigheid indien het goed wordt uitgevoerd en waarbij er gelet wordt op de juiste ademhaling.

Bewegen en sporten verhoogt de stofwisseling, waardoor er meer calorieën worden verbrand. Dat betekend automatisch ook dat je meer (gezond) voedsel kan nuttigen. Door bewegen en sporten blijft het lichaam soepel en flexibel. De doorbloeding in het lichaam verbeterd waardoor je dagelijkse energie stijgt, kracht sterker wordt en de conditie verbeterd. Sporten resulteert in een gezonde fysieke gesteldheid waardoor je een fitter gevoel krijgt, wat uiteindelijk je levenskwaliteit verbeterd!

Begin gecontroleerd

Beginnen met bewegen en sporten in combinatie met chronische hyperventilatie en andere psychische klachten dient altijd gecontroleerd uitgevoerd te worden. Gelijk beginnen met intensief sporten zorgt ervoor dat het lichaam hard aan het werk moet. Allereerst zal het lichaam extra moeten herstellen van deze fysieke inspanning terwijl je juist al de krachten nodig hebt om tevens van je andere problemen te herstellen. Daarnaast kan gelijk intensief sporten een hyperventilatie aanval uitlokken. Uitlokking van een hyperventilatie aanval kan meerdere oorzaken hebben tijdens intensief sporten. Chronische hyperventilatie ontregeld het ademhalingsproces en de manier van ademhalen. Het lichaam moet de kans krijgen om weer het ritme van ademhalen te vinden tijdens intensief sporten. Daarnaast ervaren mensen van sneller angst en paniek wanneer het lichaam buitenadem is, met als gevolg een hyperventilatie aanval.

Het is dus verstandig om rustig te beginnen met bewegen zoals een wandeling in het bos of door de wijk of relaxt te gaan fietsen. Wanneer blijkt dat dit allemaal goed gaat krijg je vanzelf meer vertrouwen om verder te gaan en kan er op gecontroleerde wijze uitgebreid worden naar licht sporten en uiteindelijk zo intensief hoe je het zelf wilt! Je zal merken naarmate er meer gesport wordt dat de angst op een hyperventilatie aanval afneemt en het ademhalingsproces weer natuurlijk wordt. Dit bevordert de genezing en behandeling van chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie behandeling bewegen en sporten

2. Voeding

Er zijn bijna geen wetenschappelijke artikelen die het directe verband tussen chronische hyperventilatie en voeding beschrijven en beargumenteren. Dit geldt echter niet voor de samenhang tussen stress en een gezonde voeding, waar veel wetenschappelijke artikelen over terug te vinden zijn. Laat stress en angst nou net eens een belangrijke factor spelen bij chronische hyperventilatie. Daarnaast zijn een opgeblazen buik, spijsverteringsproblemen en maagkrampen veelvoorkomende klachten bij stress en chronische hyperventilatie. Indirect is het voedingspatroon van invloed bij de chronische hyperventilatie behandeling en genezing.

Stress stimuleert slechte trek

De relatie tussen psychische problemen zoals stress en voeding is tweedelig. Allereerst stimuleert stress het eten van koolhydraten. Dit komt doordat het stofje cortisol wordt aangemaakt door stress. Cortisol creëert in een trek in voeding met suiker, vet en te veel zout. Dit zijn juist de voedingsstoffen wat stress in stand houdt. Het tweede gedeelte is de voeding zelf wat kan resulteren in stress en andere psychische stoornissen zoals bijvoorbeeld een depressie. Door een voedingspatroon met te weinig vitamines zoals B12 kan resulteren in stressklachten. Kortom, verbreek de cirkel van slechte etenswaarden om te genezen.

Gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon kan dus bijdrage met het behandelen van psychische problemen zoals (chronische) stressklachten en indirect dus bijdraagt bij de behandeling van chronische hyperventilatie. Een volledig dieet is zeker niet noodzakelijk, aangezien er niet meer stress gecreëerd dient te worden bij een totaal nieuw dieet. Een lichaam waarin veel het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt vraagt om veel energie. Door chronische stress en angst neemt deze energievoorraad en de bepaalde vitamines en mineralen snel af.

Vitamine B & C

Van bepaalde voedingsstoffen is wetenschappelijk bewezen dat deze bijdrage aan de vermindering van stress en ook gezond zijn voor lichaam en geest. Allereerst vanzelfsprekend verschillende vitamines. Zo helpen vitamine B5 en B11 bij het bestrijden van stress en stimuleert de werking van het zenuwstelsel. Bij veel stress wordt ook veel gebruik gemaakt van de voorraad vitamine B12, wat nare klachten kan geven. Daarnaast stimuleert vitamine B12 de aanmaak van serotine, oftewel het stofje wat zorgt voor interne geluk. De genoemde vitamines B12 zijn vaak terug te vinden in dierlijke producten zoals eieren, kaas, melk en vis.

Verder heeft stress, angst en chronische hyperventilatie een grote impact op het immuunsysteem en veroorzaakt snel vermoeidheid en angst. Het is wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van vitamine C en de bijbehorende antioxidanten bijdrage bij het verminderen van stress, vermoeidheid en angstgevoelens. Om voldoende vitamine C binnen te krijgen is het van belang om voldoende fruit te nuttigen zoals sinaasappelen, kiwi en aardbeien. Ook groentes als een rode- en groene paprika, spruiten, boerenkool en broccoli bezitten veel vitamines C.

Magnesium

Magnesium staat erom bekend dat het zowel mentaal als fysiek helpt bij ontspannen en dus een bijdrage kan leveren bij de chronische hyperventilatie behandeling. Stress en angst vragen veel van de voorraad magnesium in het lichaam. Symptomen die komen kijken bij een magnesium tekort zijn zowel fysiek als psychisch en resulteren vooral in het verergeren van de psychische problemen. Het aanvullen van de magnesium voorraad is enorm belangrijk ten tijden van stress en dus chronische hyperventilatie en behandeling hiervan. Hoe lager de magnesium voorraad, hoe groter de kans op chronische hyperventilatie. Bananen, ongezouten noten, peulvruchten en spinazie zijn etenswaren waar veel magnesium in terug te vinden is.

Omega-3 vetzuren

De omega-3 vetzuren is een verzamelnaam voor de vetzuren ALA, EPA en DHA. Deze essentiële vetzuren hebben veelzijdige werking in ons lichaam. Deze vetzuren zijn namelijk in alle lichaamscellen aanwezig en hebben invloed op de werking van deze lichaamscellen. Zonder deze vetzuren kan het lichaam en geest niet goed functioneren. Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat mensen met psychische problemen zoals stress, angst en depressies over het algemeen een lager gehalte omega-3 vetzuren in het lichaam hebben. Naarmate dit tekort wordt opgevuld werden bij onderzochten mensen de klachten aanzienlijk minder. Chronische hyperventilatie behandelen en genezen kan dus versnellen met het innemen van omega-3 vetzuren. Zoals eerder aangegeven staan namelijk psychische problemen in verband met chronische hyperventilatie en verminderen de klachten hier dus ook van. Omega-3 vetzuren zijn terug te vinden in vette visproducten, plantaardige olies zoals lijnzaadolie en in het welbekende supplement visolie.

Chronische hyperventilatie behandeling voeding

3. Mentale gezondheid

Een stabiele geest heeft een enorme impact op het lichaam en wij ons voelen en. Lekker in je vel zit straalt iemand vaak uit en vertaald zich naar de manier van leven. Een onstabiele geest zorgt dan vanzelf sprekend voor lichamelijke, maar ook psychische klachten. Voor de chronische hyperventilatie behandeling en uiteindelijk genezing is het van belang om mentale rust te vinden.

De vicieuze cirkel van stress

De grootste boosdoener van mentale onrust is stress. Wanneer je meer doet dan dat je aankan en dit te lang volhoud zal je lichaam en geest uit balans raken. Spanning in het lichaam stijgt met als gevolg stress. Mensen hebben vaak pas door dat zij stress ervaren wanneer het eigenlijk te laat is, en lichaam en geest smeken om rust. Stress resulteert in een hogere spierspanning en vaak ook een hogere ademhaling vanuit de borst. Wanneer stress te lang duurt en de ademhaling verkeerd blijft gaan kan dit leiden tot chronische hyperventilatie. Stress en chronische hyperventilatie gaat dan ook vaak hand in hand en verergeren elkaar zelfs. De vage klachten van chronische hyperventilatie veroorzaken namelijk nog meer stress. Stress en hyperventileren kan ook veroorzaakt worden door een angststoornis en/of paniekaanvallen. Vaak resulteert hyperventileren in een paniekaanval en groeit daarna de zogenoemde angst voor de angst enorm. Het is een vicieuze cirkel waar moeilijk uit te komen is indien er geen actie ondernomen wordt.

Aanpakken stressoren

Mentale rust begint bij het verhelpen van stress veroorzakende dingen, ook wel stressoren genoemd. Deze stressoren moeten wel aangepakt worden om het stressniveau te verlagen om zo ontspanning te kunnen creëren. Mentaal tot rust komen kan al bij zelf ontspannende dingen te ondernemen, zoals een sauna of een boswandeling. Indien de stress chronisch van aard is moet er gekeken worden wat deze stress veroorzaakt en hoe dit aangepakt kan worden. Stress verminderen kan bijvoorbeeld al met angst aanpakken, meditatie- en yoga oefeningen of coaching hoe er met stress omgegaan moet worden door een professional. Binnen de O2H-Methode en de chronische hyperventilatie behandeling therapie worden oefeningen t.b.v. ontspanning uitgebreid beschreven.

Behandeling middels oefeningen

Binnen het therapieprogramma van de O2H-Methode worden er oefeningen aangeboden gericht op het ademhalen en mindfulness. Deze oefeningen zijn absoluut niet verplicht, maar helpen wel bij het vinden van mentale rust en het verlagen van het stressniveau. Een (onbewust) te hoog stressniveau kan ervoor zorgen dat het genezingsproces vertraagd of zelfs niet meer verder gaat! Chronische hyperventilatie heeft voor veel onrust gezorgd in uw lichaam en geest, waardoor beide ook toe zijn aan rust om te herstellen!

Kom je er zelf niet uit? Zoek hulp!

Wanneer de psychische klachten te groot zijn om dit zelf op te lossen is het aan te raden om professionele hulp hiervoor te zoeken. Desalniettemin is uit ervaring duidelijk geworden dat de O2H-Methode nog steeds een bijdrage kan leveren aan het genezen van de chronische hyperventilatie en de stress, angsten en paniek die hierbij komt kijken (gedeeltelijk) verhelpen.

Chronische hyperventilatie behandeling mentale rust

4. Ademhalingscentrum herstellen

Met de andere drie onderdelen is het verkeerd ademhalen, oftewel chronische hyperventilatie, nog niet opgelost. Voor het ademhalingscentrum en de chronische hyperventilatie behandeling is het van belang om de frequentie van het ademhalen te veranderen. Alleen op deze manier zal het lichaam en de hersenen weer gaan wennen aan de normale zuurgraad in het lichaam. Wanneer de chronische hyperventilatie minder wordt en uiteindelijk verdwijnt zullen de bijbehorende vage klachten ook verdwijnen. Hier zijn vele methodes en cursussen voor bedacht, maar alles komt op hetzelfde neer, en dat is de zuurgraad weer normaliseren.

Normaliseren zuurgraad

Behandelen en genezen van chronisch hyperventileren kan met de O2H-methode. Deze methode is gericht op het normaliseren van de zuurgraad, oftewel de CO2 in het bloed en het lichaam weer laten wennen aan de normale waardes. De O2H-methode is gericht op het langer inhouden van de ademhaling. Door een geruime periode dagelijks te oefenen zal het lichaam weer gaan wennen aan de hogere CO2-waardes in de bloedbaan, met als gevolg dat de ademhalingsfrequentie weer normaal wordt!

De chronische hyperventilatie behandeling

Binnen het therapieprogramma van de O2H-Methode en de chronische hyperventilatie behandeling wordt met de belangrijkste oefening ingegaan op het normaliseren van de zuurgraad. Dit wordt gedaan met een specifieke oefening waarbij de ademhalingsfrequentie wordt genormaliseerd.

Chronische hyperventilatie behandeling longen
Privacybeleid & Cookieverklaring
Wanneer u gebruik wilt maken van de website hyperventilatie.eu en de bijbehorende O2H-Methode applicatie vanuit app.hyperventilatie.eu dient u akkoord te gaan met ons cookie- en privacy beleid. Meer informatie over beide onderdelen zijn terug te vinden via de links onderaan te pagina.